Натурални маски за коса за летните дни

0
846
letni maski za kosa

Любимото лято почти дойде, а с него и желанието за море, летни нощи, много екскурзии и безкрайни купони покрай басейна.

Да, напълно ми е известно, че последното нещо, за което може да си помислим е дали грижите, които полагаме за косата си през лятото са достатъчни.
Завладени от летните емоции много често забравяме дори да си срешем косата и тук визирам себе си, но истината е, че лятното време е нож с две остриета.

Да, знам – със слънцето идват и големите дози витамин Д, който е от изключително значение за нашето здраве и красиви коса и кожа.

Да, знам, че прохладният морски бриз е най-хубавата природна ласка и че небрежната прическа, което ни прави морската вода не може да се сравни с работата дори на най-престижния коафьор.

Но, като част от природата, всички тези блага за нашите сетива играят по закономерностите на природата, а в природата всичко хубаво носи със себе и малко лошо. Е, в нашия случай, чак толкова лошо не е, освен ако не сме се занимарили до там, че косата ни да прилича на сламената шапка на плашилото от черешовата градина на баба ни.

Истината е, че както успяват да ни заредят с положителна енергия, летните дни са способен да увредят нашата коса. Но как става това!?

Прекомерното излагане на косата на слънце: UV лъчите имат способността да проникват в сърцевината на косъма и да увреждат молекулярната му структура, което прави косата суха, начупена и тънка, а като екстра гадост добавя и изсветляването. Разбирам, че за блондинките изсветляването не е проблем, дори е плюс към цялостния калифорнийски външен вид, но за нас брюнетките (и особено тези, които прибягваме към боята за коса) си е направо кошмар.

Влагата: Ах, тази влага… Признавам си, тя не ми е любима.
Представете си следната ситуация – Вие сте в пустиня и нямате вода, толкова сте дехидратирани, че усещате как изсъхвате отвътре. Изведнъж от небето се изсипва огромно количество вода и започвате да пиете ли да пиете, докато в един момент организмът Ви не може да понесе повече и жизнените показатели се свеждат до нула. Спирам до тук с драматизма, но нещо подобно се случва и с косата.
Тя е суха, благодарение на слънцето, което увеличава пропускливостта на косъма, поради което приема повече вода от необходимото. Прекомерната хидратация на косата води до загубата на обем и форма и като екстра към това се появяват онези досадни стърчащи косъмчета.

Морският бриз: Така обичаният морски полъх спомага за по-бързото дехидратиране на косата, което води до накъсване и сухота.

Затова е изключително важно да отделяме повече време на косата през лятото.
Едно от основните неща, които правя аз е да нося шапка, което малко или много играе ролята на бариера, а и е доста любим мой аксесоар.

Другото основно нещо в грижата за косата през лятото е използването на продукти за коса, които да я хидратират и да я пазят от външните влияния.

На пазара има редица продукти, но аз не съм привърженик на харченето на пари за кремчета и помади, затова прибягвам към натуралните маски за коса.

Тук Ви давам няколко предложения, които ще станат първи приятел на косата Ви, а и не изискват много време или голяма банкова сметка.

Хидратираща маска

kiselo mliako letni maski za kosa

Необходими продукти:

   1 с.л. зехтин
   ¼ ч.ч. кисело мляко

Смесете продуктите, докато се получи гладка смес. Нанесете по дължината на цялата коса. Оставете за 15-20 минути и изплакнете, както обикновено.

Маска за блясък

Необходими продукти:

   1 яйце
   1 ч.ч. кокосово мляко
   1 с.л. зехтин

Разбийте яйцето и постепенно добавете млякото и зехтина, за да не се пресече.
Част от получената смес нанесете в корените на косата и масажирайте няколко минути, за да предизвикате по-голям приток на кръв в скалпа. Останалата част нанесете по дължината на косата като наблегнете на връхчетата.
Оставете да подейства 15-20 минути и изплакнете, както обикновено.

Възстановяваща маска

banan letni maski za kosa

Необходими продукти:

  1 банан
  1 с.л. мед

Разбийте банана в блендер, докато се получи гладка каша и към нея прибавете меда. Бъркайте, докато се смесят добре.
Нанесете маската по цялата дължина на косата, като обърнете специално внимание на краищата.
Оставете за 20-30 минути и измийте, както обикновено.

Маска за балансирано pH

Необходими продукти:

  ¼ ч.ч. ябълков оцет
  1 с.л. лимонов сок

Смесете съставките. Нанесете сместа след като сте измили косата с шампоан.
Поставете шапка за баня и оставете да подейства за 10 минути.
Изплакнете косата с топла вода.
Не нанасяйте балсам за коса.

Маска за растеж

matcha green tea letni maski za kosa

Необходими продукти:

  1 яйце
  1 с.л. кокосово масло
  1 с.л. матча зелен чай на прах

Разбийте яйцето и към него добавете останалите съставки. Нанесете сместа с помощта на гребен по цялата дължина на косата. Оставете да подейства половин час и измийте с шампоан.

Подхранваща маска

kokosovo maslo letni mask za kosa

Необходими продукти:

  2 с.л. кокосово масло
  1 с.л. мед

Сложете съставките в купа и ги оставете за няколко секунди в микровълновата, за да се смесят по-лесно.
Нанесете с масажни движения по целия скалп и покрийте главата с шапка за баня.
Оставете да подейства за половин-един час и измийте с шампоан.

Всички продукти, използвани за маските за коса са храна за нашата коса, защото са богати на витамини и имат антиоксидантно и антитоксично действие.

Остави ми коментар :)

Please enter your comment!
Моля, въведете Вашето име тук