Превърнете вашата баня СПА

Как да постигнете усещане за СПА в банята?

Напрегнатото ежедневие и динамичният график са неизменна част от съвременния живот. Всеки ден понасяме стресови ситуации и е необходимо да се справяме с безброй ангажименти, най-вече за сметка на личното си време и спокойствие.

В края на такъв забързан ден, мечтаем да поглезим тялото и сетивата си с отпускащи процедури и да се заредим с позитивна енергия. За съжаление обаче, не винаги може да отделим време и средства за посещение на уелнес центрове. Ето защо, все повече хора търсят начин да релаксират и да подсилят организма си със здравословна терапия в собствения си дом.

Уелнес кът у дома – вече е напълно постижимо!

СПА и уелнес индустрията се развива с бързи темпове в стремеж към подобряване на начина на живот. В глобален мащаб се забелязва тенденцията за обособяване на кътове за релакс в различни пространства от дома, което създава все повече предизвикателства за дизайна на хидротермални зони, не само в обществените СПА центрове, но и в частните домове.

От къде да започнете?

Ако планирате да изградите един истински СПА център във вашия дом, то тогава задължително трябва да потърсите професионалиста в тази област, на които може да разчитате през всяка една фаза от изпълнението.

В случай, че проектите ви не са толкова мащабни, може да преобразите банята си, така че да създадете уютно пространство с усещане за СПА.

Ограниченото пространство не е проблем. Една проста баня може да се превърне в прекрасна уелнес зона. Малките помещения изискват комбинирани решения като сауна и приключенски душ с ароматни, светлинни и звукови ефекти. Предвиждането на отделна зона за релакс също е удачен вариант. Когато разполагате с малко пространство очевидно трябва да се лишите от някои удоволствия на обществения СПА център. Въпреки това може да заложите на класическите за подобно място съоръжения, например:

Хидромасажна вана: Хидромасажната вана, известна още като джакузи, е вана, която използва дюзи, за да вкарва въздух в предварително загрята вода, създавайки масажни мехурчета, които имат ефекта на приятен воден масаж и стимулират кръвообръщението. Съществуват най-различни вани за хидромасаж – мини вани, многоместни вани и вани за плуване. Съоръженията могат да бъдат свободностоящи или вградени, като се изработват от дърво, бетон, полиетилен и други.

Сауна или парна баня: Основната разлика се състои в това, че при сауната въздухът е относително сух, докато при парната баня влажността на въздуха е много голяма. Резултатът и при двата варианта е цялостна релаксация, отпускане на тялото и мускулите и подобряване на кръвообръщението.

Насърчава се изпотяването, като по този начин кожата се изчиства от токсини. Характерен за сауните е отдушникът, който обикновено е разположен в близост до пода и нагревателя. По този начин се допуска свеж въздух в сауната и нивото на влага се ограничава. За разлика от сауните, парните бани разполагат с парогенератор, който предизвиква кипене на водата, превръщайки я в пара. Оптимален вариант е така наречената Био сауна, която комбинира 5 функции – класическа, топла, въздушна баня, тропическа баня, ароматерапия и парна баня.

От особена важност за уелнес зоната е и осветлението. Изненадващо е колко отпускаща може да бъде обстановката, благодарение на светлината. Някои модели хидромасажни вани разполагат с широка гама от светлини за цветотерапия, както и за смяна на режима на осветлението според вашите нужди и предпочитания. Можете да си сложите качествено осветление за баня, което да можете да регулирате, да направите по-приглушено за по-отпускаща обстановка.

И не на последно място – атмосферата. СПА е именно усещане за хармония и пълен релакс. В банята може да го постигнете със свещи, ароматни пръчици, живи растения и тиха музика. Всичко трябва да е идеално подредено и да няма излишни неща. Дори кърпите и хавлиите трябва да са прилежно сгънати или навити на руло.

За да се насладите на традиционно СПА усещане и пълен релакс на ума и тялото, не е задължително да посещавате различни СПА центрове, напълно възможно е да го постигнете в пределите на своя дом и по-точно – във вашата баня.

Прочети още :

Няколко идеи за прическа с плитки

150 Цитати за живота, любовта, приятелството и щастието

Ябълков оцет за отслабване, как се пие?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *