Етерични масла за безупречна коса

етерини масла

Здравейте слънчеви момичета!

Природата ни предоставя безброй натурални блага ,които помагат ,както за здравето ,така и за красотата.

етерични масла

Едни от тези блага са етеричните масла!

Именно за етерични масла ще си говорим в тази статия , или за да сме най-точни за етеричните масла и техните свойства да помагат в грижите за косата ни.

Преди да преминем към списъка с масла бих искала накратко да Ви запозная със същността на етеричните масла .

Много хора бъркат понятията етерични масла и растителни масла ,но истината е ,че молекулярната структура на едните няма нищо общо с тази на другите.

Етеричните масла независимо от това ,че се наричат масла ,не са изградени на базата за мазнини имат голяма концентрация и са бързо летливи.

От друга страна ,самият им процес на добиване е различен от този на растителните масла.

Най-използваните процеси за добиването им са:

✔ Дестилация- това е най-често използваният процес .Процедурата се извършва на базата на водна пара. Водата се поставя в огромен казан под налягане ,който се загрява с цел получаване на пара която преминава към резервоара пълен с цветове. Изключително важна е температурата ,защото етеричните масла са деликатни и бързо могат да изгубят част от свойствата си. ако се прегреят. Крайният резултат с този процес са два продукта етерична вода и етерични масла, което е в много по-малко количество от водата. Накисване този начин на добиване се състои от поставяне на цветовете в течност ,докато попие всичките им свойства .Ако течността е алкохол говорим за тинктура ,а когато течността е базово растително масло става въпрос за олеат.

✔Студено пресоване -Етеричните масла могат да се приемат перорално или чрез инхалации, но когато целта ни е да подхранваме косата си с тях, най-добрият вариант е чрез втриване в корените. Едно най-важните качества на етеричните масла е ,че проникват на много голяма дълбочина благодарение на кръвоносните съдове и се разпространяват из целия организъм чрез кръвта.

Важно е да се знае ,че не е препоръчително да прилагаме етеричните масла в чист вид, защото са много концентрирани и могат да раздразнят по-чувствителната и нежна кожа ,та дори и да доведат до алергични реакции. За да се запазят максимално свойствата и аромата на етеричните масла, може да се смесват с базово масло ,бадемово масло ,кокосово масло и т.н. Могат да се разтворят само с един вид етерично масло ,но за да е по-голям ефектът и диапазонът от различни свойства е по-добре да използваме разтвори от няколко етерични масла и едно базово масло. Препоръчителната дозировка е 8 капки етерично масло към 30 мл базово масло ,но дозировките могат да варират според нуждите.

Като продължение Ви оставям няколко етерични масла и как те могат да бъдат природосъобразен помощник за поддържане на косата .

Етерично масло от лавандула

Маслото от лавандула има терапевтични свойства ,с които редуцира нивата на стрес и прилагайки го директно върху скалпа има успокоителен ефект.

Маслото от лавандула е много добър помощник срещу косопада и за хидратиране на косата .

Най-общо казано лавандулата ни помага да предотвратим загубата на коса ,тъй като масажирайки скалпа с масло от лавандула ароматът му намалява стреса ,а масажните движения подобряват циркулацията на кръв което спомага за растежа на нова коса .

За какво се използва:

?Пърхот и сух скалп има свойството да хидратира в дълбочина ,което помага в борбата със сухия скалп.

?Против въшки-маслото от лавандула има антисептични свойства ,които ни помагат да поддържаме скалпа чист и заедно със силния аромат е перфектен за отстраняване на въшките и техните гниди.

?Косопад ,може да помогне на хора ,които страдат от болести като ,алопеция да контролират косопадът.

?За растеж успокоява сетивата и редуцира нивата на стрес ,което помага за растежа на косата .

?Добър дезинфектант-защитава скалпа от гъбички ,вируси и други микроорганизми .Поради, което може да бъде добър натурален заместител на химичните продукти

Етерично масло от Розмарин

Етеричното масло от Розмарин е богато на витамини и има антисептични и ревитализиращи свойства, които стимулират корените на косата .

Друго много важно свойство е ,че стимулира циркулацията на кръв в скалпа ,благодарение на което косата е здрава и има копринен блясък.

За какво се използва

?Предотвратява появата на бели косми има свойството да потъмнява косата и да прави тъмните цветове по-наситени, като помага с побеляването на косата.

? За растеж-стимулира космените фоликули да работят по-бързо ,което води до по-бърз растеж на косата

?Пърхот-етеричните масла от розмарин има свойството да почиства, хидратира и подсилва клетките ,което подсилва и регенерира скалпа.

?Тънка и слаба коса-подсилва коси ,които са податливи за външните фактори или на коси ,които се подлагат често на топлинна обработка

?Мазна коса-тъй като има почистващи и антисептични свойства помага и при мазна коса ,защото елиминира излишният себум

Етерично масло от Мента

Етеричното масло от мента е перфектно за изтощена и без блясък коса. То е отлична натурална алтернатива на химичните продукти за съживяване и регенериране на косата от корените до връхчетата.

За какво се използва:

?За растеж-тук помага съдоразширяващото му свойство ,което спомага за набавянето на по-голямо количество кръв в скалпа, което подхранва корените и стимулира растежа .

?При фоликулит-това е състояние на кожата причинено от възпаление на космените фоликули. Тук важна роля играе противовъзпалителното свойство на ментовото масло, което успокоява скалпа и намалява раздразненията.

?Против въшки-маслото от мента има антисептично и антимигробно свойства ,които почистват добре повърхността на скалпа и заедно със силния му аромат прогонват въшките.

?Пъпки и сърбеж ,най-често са причинени от изсушаване на скалпа. Маслото от мента хидратира сухите зони и успокоява сърбежа .

Забележки

-Добре е да се прилага вечер защото в контакт с UV лъчите може да причини изгаряния на тъканите.

-Да не се прилага на малки деца и бебета .

-Задължително е смесването с базово масло.

– Задължително трябва да се прави почивка :

Например-ако нанасяте 1 седмица маслото трябва да оставите косата да почине за 7-10 дена

Етерично масло от Чаено дърво

етерични масла

Маслото от Чаено дърво се извлича от листата на Melaleuca alternifolia ,което вирее в Австралия .В началото се е използвало само със здравни цели, но малко по малко е започнало да се налага и в ежедневните грижи за красота. Също като, горе изброените масла, маслото от чаено дърво е отличен помощник в проблеми със скалпа като пърхот, сухота ,прекалено отделяне на себум и така нататък ,тъй като съдържа много активни компоненти например терпеноиди или изопреноиди ,които са голям клас от химични съединения в частност липиди които имат големи антибактериални и антисептични свойства.

За какво се използва:

? Възпрепятства болести свързани със скалпа бори се с бактериалните инфекции ,които могат да доведат до загуба на коса

?Възпрепятства появата на пърхот ,поддържа омазняването на косата в допустимите нива ,защото колкото и странно да звучи именно то довежда до изсушаване на скалпа ,което от своя страна води до себореен дерматит.

?Хидратира от косата и не позволява появата на сърбеж.

?Прогонва въшките-активните компоненти на маслото от чаено дърво действат като бариера за въшките и не им позволява да снасят яйцата си върху скалпа.

?Помага при косопад-намаля възпалението на фаликулните клетки и засилва притока на кръв, което освен, че намаля косопада засилва и растежа на нова коса

Етерично масло от Лимон

Етеричното масло от Лимон е друго, много полезно за здравето масло и е прекрасна натурална и екологична алтернатива на добре познатите козметични продукти. Има свойства, които помагат на косата например антисептично, бактерицидно ,очистващо и т.н

За какво се използва:

Слаба коса ,много добре хидратира и подхранва косата, защото съдържа големи количества витамин Ц

Мазна коса очистващото му свойство, спомага за редуциране на мастния секрет по скалпа .

Забележки

-Да се прилага само вечер ,защото е фоточувствително и може да образува петна или директно да изгори кожата .

-Да не се прилага в чисто състояние ,защото е силно концентрирано и може да раздразни кожата ,можете да го смесвате с базово масло шампоан и т.н.

Етерично масло от Салвия

Салвията е едно от най-познатите и използвани растения за лечебни цели. Притежава огромен брой свойства,които са много полезни за косата .

?Помага при косопад, елиминира пърхота ,подсилва косата ,придава и блясък и я прави мека на допир. Освен това е натурална алтернатива за боядисване на косата ,специално за дамите които държат на натуралните продукти.

Маслото от салвия е богато на витамин Ц .флавоноиди, алкалоиди ,органични вещества, розмаринова киселина и т.н

За какво се използва

?Предотвратява окисляването на косата и я прави по-силна ,маслото от салвия е богато на антиоксиданти, което помага за спирането на окисляването на косата и прави космените влакна по-устойчиви.

?Против пърхот-маслото съдържа флавоноиди ,които му дават противогъбичното свойство ,което помага при пърхот.

?За обем и жизненост.

?За растеж това-свойство се дължи най-вече на компонентите,които съдържа в химичния си състав розмаринова киселина и камфорно масло,които стимулират циркулацията на кръв в скалпа ,което от своя страна набавя много повече нутриенти към корените на косата.

Предпазни мерки

-При бременност кърмене за малки бебета или възрастни хора е задължителна консултацията с лекар преди употребата на каквото и да е етерично масло

-Ако сте предразположени към алергии се обърнете към специалист

-Хората които страдат от неврологични или коронални нарушения трябва да избягват употребата на лавандуловото масло

-Всички цитрусови етерични масла трябва да се прилагат вечер и да не се излагат на слънчева светлина, тъй като са фоточувствителни и при контакт със слънцето могат да причинят изгаряния и раздразнения по кожата!

3 thoughts on “Етерични масла за безупречна коса

  1. Pingback: Витамини за красива и здрава коса - Домашни маски за лице,тяло и коса

  2. Pingback: Етеричните масла-оригинал или менте? - Домашни маски за лице,тяло и коса

  3. Pingback: Рициново масло-елексир за вашата коса - Домашни маски за лице,тяло и коса

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *