Етеричните масла-оригинал или менте?

етеричните масла

Здравейте слънчеви момичета?

Както навсякъде, и в света на етеричните масла има фалшификати. Как обаче да разпознаем оригинала от ментето?

етеричните масла

Известно е, че етеричните масла могат не само да лекуват, но и успокояват нервната система, повишават имунитета и се борят с депресивните състояния.

Синтетичните аромати, наподобяващи уханието на етеричните масла, съвсем не са нещо ново. Основно се употребяват в парфюмерията, където е важен самият мирис, а не останалите им свойства. Те повишават настроението, връщат стари спомени, но не съдействат за решаване на здравословен проблем.

Ако масло, получено по синтетичен път, се продаде като 100% етерично, е възможно дори да навреди на организма. Понякога действието му може да бъде противоположно на оригиналното. Например натуралното етерично масло от ванилия намалява апетита и ни помага да преодолеем стремежа си към сладко, докато мирисът на изкуствено получената ванилия възбужда апетита. 

Ето някои правила, които ще ви помогнат да не сбъркате в своя избор:

Етикетът

Международните стандарти са категорични – етикетът не трябва да бъде ярък и да съдържа рекламна информация. Наименованието на етеричното масло да бъде изписано на английски и на латински, с посочване на фирмата производител. Трябва да има кратко указание, че маслото е стопроцентово, например: 100% етерично масло, 100% pure, 100% artifisches (essentail) oil. Зад изрази от типа «100% натурално етерично масло», «екологично чисто», «супер качество» обикновено се крият фалшификати. Сериозните производители имат и кратка инструкция за начина на приложение. На етикета трябва да е посочен срокът за годност.

Някои масла са разтворени в базова субстанция. В такъв случай на опаковката трябва да бъде посочено съотношението. Това не е фалшификат, тъй като 100%-вото етерично масло обикновено е много скъпо. Ето защо някои производители ги разтварят в други, не толкова скъпи неароматни масла. Срещат се и комбинации от етерични масла (чаено дърво с канука и манука). Веществата   тук подсилват взаимно въздействието си.

Флаконът

Флаконът също е показател за качество. Етеричните масла са чувствителни към светлина. Флаконът им трябва да бъде от тъмно стъкло (50% затъмняване) и да има дозатор.

Обикновено ароматните масла се използват в малки количества (10 мл ви стигат за 6-12 месеца). Съветваме ви да не купувате по-големи разфасовки, защото някои масла нямат голяма трайност. Много от тях се изпаряват на открито. Бутилчицата трябва винаги да е затворена.

Оределяне на качеството по миризмата

етеричните масла

Съществуват тестове, с които можем да определим качеството на ароматното масло:

Тест “Капка”

Върху лист хартия капваме от етеричното масло. Поставяме го на недостъпно място. След едно денонощие проверяваме дали капката се е изпарила или не. Качественото етерично масло ще се изпари, като остави лека миризма, а понякога и цветно петно. Този тест не е стопроцентово точен, защото някои масла се изпаряват със седмици. Ацетонът, който често се използва в ментетата, също притежава свойството бързо да се изпарява.

Тест «Трите листчета хартия»

Този тест е по-ефикасен. Известно е, че ароматът на етеричните масла се разлага на три тона (някои имат 4-5 тона). Миризмата се разгръща подобно на  разцъфтяваща пъпка.  Необходими са три листа хартия.  Последователно през 30 минути капваме етерично масло върху всеки лист. Всеки ще има различен аромат. Капката върху първия лист ще има аромата на основния тон. Тонът на сърцето ще присъства на втория лист. Централните нотки са дълбоки, тръпчиви, изискани. Топ миризмата ще е върху последния лист – ярко, наситено ухание, носещо свежест и лекота.

Надявам се тази статия да ви е била полезна .

Ето някои от нашите други статии:

10 домашни маски за лице

Кокосово масло – еликсир за красота

Домашно приготвени ексфолианти

2 thoughts on “Етеричните масла-оригинал или менте?

  1. Pingback: 10 домашни маски за изтощена коса - Maskite.net

  2. Pingback: 6 домашно приготвени маски за лице с кафе - Домашни маски за лице,тяло и коса

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *