Свойства и ползи от Алое вера гел

ползи от Алое вера гел

Гуа ша масажор

Здравейте , слънчеви момичета днес ще си поговорим за ползи от алое вера гел.

Има над 300 вида растения алое, но алое вера, ботанически наречено Aloe barbadensis miller, е най-известното и ценено в световен мащаб поради своите терапевтични свойства.

Преди 2000 години гърците наричали това растение панацея, докато за египтяните то било растението на безсмъртието. С течение на времето алое вера се използва за медицински цели в много култури: гръцка, египетска, индийска, мексиканска, японска и китайска. Дори днес има множество приложения както в медицината, така и в козметиката.

Алое вера расте главно в сухите райони на Африка, Азия, Америка и Европа. Това многогодишно, ксерофитно и сукулентно растение има триъгълни, месести листа и назъбени ръбове. Цветовете са жълти, а плодът има много семена.

Всеки лист е съставен от три слоя: вътре е прозрачен гел, съдържащ 99% вода, аминокиселини, липиди, стероли и витамини; средният слой е от латекс и съдържа антрахинони и гликозиди; външният слой е представен от 15-20 клетки със защитна роля.

Алое вера е известно със своите антибактериални, антивирусни и антисептични свойства, като се препоръчва както за вътрешна, така и за външна употреба.

Гелът, получен от листата, съдържа мощни антиоксиданти, които принадлежат към семейство вещества, известни като полифеноли. Те, заедно с други съединения, предотвратяват развитието на определени бактерии, които причиняват инфекции в тялото.

Алое вера съдържа 75 активни вещества: витамини, ензими, минерали, захари, лигнини, сапонини, салицилова киселина и аминокиселини.

Витамини в гел алое вера

алое вера за лице

Съставът на растението съдържа витамини А, С и Е, които имат антиоксидантна роля. Съдържа също витамин В12, фолиева киселина и холин. Антиоксидантите помагат за неутрализиране на свободните радикали в тялото, които преждевременно остаряват тялото и могат да доведат до хронични заболявания.

минен

Растението е добър източник на калций, мед, селен, магнезий, манган, калий, натрий и цинк. Всички тези минерали са от съществено значение за правилното функциониране на няколко вида ензими, които работят по различен начин в метаболитната система, а някои от тях имат и антиоксидантна роля.

ензим

Съставът на алоето съдържа 8 важни за организма ензима. Установено е, че един от тях помага за намаляване на възпалението в тялото, когато растението се използва за външна употреба, докато други предотвратяват отлагането на захари и мазнини в тялото.

Фенолни съединения

Други активни вещества в състава са антрахинони, фенолни съединения, известни със своите слабителни свойства. Освен това алоинът и емодинът имат аналгетичен, антибактериален и антивирусен ефект.

Мастни киселини

4-те мастни киселини, присъстващи в алое вера, действат при възпаления в организма, а две от тях имат и антисептично и аналгетично действие.

АМИНО

От 22-те аминокиселини, от които тялото се нуждае, 20 се намират в растението Алое вера, както и 7 от 8-те незаменими аминокиселини, които са важни за тялото.

Ползи от Алое вера гел

Подобрява паметта и настроението

Изследване на изследователи от Университета по медицински науки в Делхи, Индия, показва благоприятното въздействие на растението върху психиката и мозъка. След експерименти, проведени върху лабораторни мишки, специалистите стигнаха до заключението, че прилагането на екстракт от алое вера повишава способността за учене и запомняне и облекчава симптомите на депресия.

Облекчава киселините

Гастроезофагеалната рефлуксна болест е храносмилателно разстройство, което често се проявява с киселини. Проучванията във времето показват, че постояният прием на алое вера преди хранене, между 28 и 88 ml, помага за намаляване на интензивността на киселините. Може също да помогне за облекчаване на други храносмилателни проблеми. Растението се счита за безопасно за консумация и леко средство срещу киселини.

Бори се със запека

Доказано е, че алое вера е полезно в случаи на запек и помага на храносмилателната система. Този благоприятен ефект се дължи на латекса, присъстващ в средния слой на листата на алое. Специалистите от Клиничния медицински център на Майо на Америка препоръчват гелът или сок от алое вера да се консумират в малки дози, а ако има други здравословни проблеми като болест на Крон, колит или хемороиди, алое вера не трябва да се използва . Може да причини тежки коремни спазми и диария.

Какво казват други проучвания

Изследвания, проведени в различни части на света, подчертават други полезни ефекти на алое вера върху тялото.

Специалисти от университета Махидол в Тайланд откриха, че ежедневното приложение на две супени лъжици сок от това растение помага за понижаване на нивата на кръвната захар, като същевременно контролира диабета, състояние, което може да доведе до други здравословни проблеми.

От друга страна, изследователи от Университета на Лас Палмас де Гран Канария в Испания твърдят, че както екстрактът, получен от листата на алое вера, така и цветовете на това растение имат антиоксидантно и антибактериални свойства и действат срещу Mycoplasma, бактерия, която може да доведе до появата на няколко урогенитални проблеми: тазово възпалително заболяване, безплодие, септичен аборт, уретрит или вагинит.

Гелът от алое вера се използва както вътрешно, така и външно. За вътрешна употреба гелът от алое вера може да се консумира като такъв или в комбинация със смутита или натурални сокове.

Външно можете да нанесете гела директно върху кожата или да го използвате в комбинация с други съставки, под формата на маска, скраб или спрей за почистване на кожата.

Листата са годни и за консумация, но и за поддържане на здрава кожа. Могат да се консумират като такива, в смутита или в комбинация с храни като хумус. Листата от алое, нарязани на малки парченца, могат да се добавят към салати, без да променят вкуса им.

Външно желатинозното съдържание на листата може да се нанася върху рани или слънчеви изгаряния, тъй като помага за възстановяване на кожата.

Екстрактът от алое вера е често срещана съставка в козметиката, защото има много полезни свойства за кожата и спомага за решаването на много кожни проблеми. Гелът, получен от това растение, предпазва кожата от вредното въздействие на гама-лъчението.

В допълнение, алое вера поддържа кожата хидратирана и стимулира произвеждащите колаген фибробласти и еластинови влакна, за да повиши еластичността на кожата, като помага за избледняване на бръчките.

Клиничните тестове върху хора показват, че може да се използва успешно при лечението на много кожни заболявания като себореен дерматит, псориазис и акне.

Гелът от алое, приложен върху кожата, понякога може да причини зачервяване, изгаряне и рядко да доведе до дерматит. Алергичните реакции се причиняват от антрахинони, присъстващи в листата. Ако се използва за първи път, се препоръчва първо да се нанесе върху малка част от кожата, за да се наблюдават алергични реакции.

Ето и една домашно смути с алое вера съставки:

60 мл гел от алое вера;

1 банан;

65 г добре узрели ягоди;

32 г кубчета лед;

350 мл кокосово мляко.

Начин на приготвяне:

Добавете всички съставки в блендер и разбъркайте добре за 2-3 минути на висока скорост.

Ако съставът е твърде гъст, можете да добавите още малко кокосово мляко.

Приготвеният състав се изсипва в стъклена чаша и се консумира веднага или може да се съхранява в хладилник до 24 часа.

Скраб за против акне

маска с алое вера

Приложен перорално, гелът може да доведе до много симптоми и здравословни проблеми като коремни спазми, диария, зачервена урина, хепатит, влошаване на запека. Слабителният ефект може да причини дисбаланс на електролитите в организма.

При бременни жени и кърмачки консумацията не се препоръчва. По време на бременност може да предизвика контракции на матката, а по време на кърмене може да доведе до храносмилателни проблеми при бебетата.

Алое вера също взаимодейства с някои лекарства. Когато се използва за външна употреба при използване на стероидни кремове, той насърчава усвояването на хидрокортизон, присъстващ в тези продукти. Използван вътрешно, той понижава кръвната захар, което означава, че може да взаимодейства с хипогликемични и инсулин-регулиращи лекарства.

Смесете

118 ml кокосово масло с 65 g

бяла или кафява захар, след което добавете

60 ml чист гел от алое вера.

Разбъркайте отново, докато съставът стане хомогенен. Приготвената скраб се съхранява в хладилник в запечатан стъклен съд.

Скрабът се използва върху предварително навлажнена кожа, като се масажира с кръгови движения. При нанасяне върху лицето трябва да се избягва зоната около очите.

Прочетете още:

Лед маска за лице – струва ли си?

Гуа ша масаж всичко , което трябва да знаем

4 Домашни маски за лице с алое вера

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *