Как правилно да използваме гликолова киселина за лице

гликолова киселина за лице

Здравейте слънчеви момичета , отдавна не съм писала в блога , но реших днес да засегна темата за гликолова (AHA) киселина , която е завладяла инстаграм и тик ток , през последните месеци.

Всички те се заклеват в резултата , който ще постигнете и той е наистина невероятен , но първо трябва да знаете как да го прилагате безопасно и ефективно, за да получите безупречната, красива кожа, която искате.

Домашните пилинги с гликолова киселина не се различават много от професионалните химически пилинги и както всички други химически пилинги, те крият своите рискове. За да увеличите шансовете си да получите желаните резултати на малка част от цената на професионално лечение, първо трябва да разберете какво да очаквате.

Продължавайте да четете, за да научите повече за химическия пилинг и как да го използвате безопасно и ефективно у дома.

1.КАКВО Е ХИМИЧЕСКИ ПИЛИНГ ?

ХИМИЧЕСКИ ПИЛИНГ


Химически пилинг действа чрез дълбоко проникване в слоевете на кожата, като по този начин насърчава по-бързото обновяване на кожните клетки. С течение на времето и при постоянна продължителна употреба най-горните слоеве на кожата ще се отлепят, разкривайки по-нова, по-млада и свежа кожа отдолу.

Често срещано погрешно схващане за гликоловата киселина е, че потребителите ще изпитат забележимо лющене в рамките на ден или два след употреба. Това често не е така, тъй като гликоловата киселина прониква толкова дълбоко в кожата, че горните слоеве не се засягат незабавно. По-скоро горните слоеве се отлепват с времето.

Резултатът?

Потребителите имат по-малко фини линии и бръчки, а тези с акне забелязват, че кожата им е много по-чиста и по-малко мазна.

2.КАКВО Е ГЛИКОЛОВА КИСЕЛИНА ?

Най-популярната алфа хидрокси киселина (AHA), използвана в продуктите за грижа за кожата, е гликоловата киселина и се извлича естествено от захарна тръстика. Има най-малките молекули от всички AHA, което и придава значителни ексфолиращи способности, които лекуват много от проблемите на кожата ни: хиперпигментация, белези, увреждане от слънцето и стареене на кожата.

Освен всичко това, тя има и впечатляващи антимикробни свойства, които помагат за предотвратяване на появата на акне. Гликоловата киселина е най-често признатият разтвор за химически пилинг, тъй като е полезен за всички типове кожа и може да се използва като много повърхностен пилинг или дори средно дълбок пилинг.

3.КАКВИ СА ПОЛЗИТЕ ОТ ИЗПОЛЗВАНЕТО НА ПИЛИНГ С ГЛИКОЛОВА КИСЕЛИНА?

ХИМИЧЕСКИ ПИЛИНГ

☑️ Намалява фините линии
☑️ Стимулира увеличаването на обмяната на кожните клетки
☑️ Осигурява равномерно, дълбоко ексфолиране
☑️ Минимизира порите
☑️ Почиства запушените пори, избледнява тъмните петна, изравнява тена на кожата
☑️ Стимулира колагена и подобрява текстурата при честа употреба

4.КОЛКО ЧЕСТО ТРЯБВА ДА ИЗПОЛЗВАТЕ ПИЛИНГИТЕ С ГЛИКОЛОВА КИСЕЛИНА?

Важно е да запомните, че кожата на всеки е различна и колко често човек използва гликолов пилинг зависи от индивидуалния тип кожа на всеки човек.

Пилингът с гликолова киселина има кумулативен ефект и се препоръчва веднъж на седмица за общо 8-10 процедури. След като завършите 8-10 процедури и видите добри резултати, поддържащо лечение от един пилинг на месец е всичко, което е необходимо.

Това ще избегне ефектите на прекомерен пилинг, като изтъняване или чувствителност. Постоянната употреба дава най-добри резултати. Изключително важно е да наблюдавате кожата си за повишено зачервяване, парене и подпухналост и да регулирате честотата на пилинга си в отговор.

5.КЪДЕ ДА ЗАПОЧНА С ГЛИКОЛОВА КИСЕЛИНА ЗА ЛИЦЕ?

За домашна употреба е най-добре да започнете с 30% разтвор на гликолова киселина с рН 2-3. Не използвайте продукт с по-висока концентрация от тази, ако използвате за първи път. Потърсете продукти, които включват пълни инструкции и ги следвайте съответно.

Неправилната употреба на тези продукти може да доведе до нараняване или тежки изгаряния и СИЛНО ви препоръчваме да следвате стъпка по стъпка процедурата, както е посочено в тези инструкции.

5.КАК ДА ИЗПОЛЗВАМЕ ПИЛИНГА С ГЛИКОЛОВА КИСЕЛИНА

Най-малко 48 часа преди да използвате пилинга, избягвайте използването на маски, ексфолиращи агенти, ексфолианти, автобронзанти, серуми с ретинол и кремове или всякакви други продукти, които потенциално могат да раздразнят кожата ви.

Спрете употребата на други локални продукти, които съдържат AHA, BHA и витамин А, 48 часа преди пилинга.

Не бръснете и не депилирайте космите по лицето в рамките на 48 часа в областта на обелването.

1 седмица преди пилинга и 1 седмица след пилинга избягвайте излагането на слънце и тен.

Тест за корекция за първи потребители: Тествайте малко петно ​​под брадичката си, преди да приложите разтвора върху цялото си лице, за да сте сигурни, че нямате алергична реакция към пилинга.

Оставете пилинга само за не повече от 30 секунди.

Отстранете кората, като почистите мястото с вода.

Изчакайте 24-48 часа и следете за излишно зачервяване или раздразнение.

6.САМАТА ПРОЦЕДУРА :

  • Изпълнете тест за корекция; вижте инструкциите по-горе.
  • Отстранете грима и почистете добре лицето си.
  • Подсушете.
  • Нанесете киселинния разтвор върху памучен тампон или тампон и нанесете върху лицето, като започнете от челото, като стигнете до бузите и брадичката.
  • Избягвайте контакт с областта на очите, ушите и устните.

7.АКО ИЗОЛЗВАШ ЗА ПЪРВИ ПЪТ

  • След като завършите своя тест с пластир и сте готови да нанесете пилинга върху цялото си лице, оставете пилинга само за 30 секунди, докато определяте чувствителността на кожата.
  • Това е важна стъпка за определяне колко време кожата ви може да понася киселината, преди да увеличите продължителността на пилинга.
  • Колкото по-дълго стои пилингът, толкова по-дълбоко прониква и толкова по-дълго е времето за възстановяване.
  • Нанесете първо върху по-малко чувствителните зони, като челото, брадичката и бузите, а след това върху носа и шията.
  • Можете също така да нанесете вазелин върху области, където не искате да има киселина, като веждите, очите, ноздрите и областта на устните.
  • Гледайте кожата си, а не само часовника.
  • Когато кожата ви порозовее, е време да неутрализирате киселината, като почистите старателно лицето си с вода.
  • НЕ оставяйте пилинга върху лицето си повече от 8 минути общо.
  • За да действието , изплакнете обилно с хладка вода.
  • Внимателно подсушете лицето с мека кърпа.
  • Хидратирайте кожата с овлажнител против стареене или дневен/нощен крем (използвайте много обилно количество) толкова често, колкото е необходимо и винаги носете минимум SPF 15, за да защитите кожата през деня.
  • Най-добре е да избягвате слънцето няколко дни след процедурата.
  • Изчакайте поне 3 седмици, преди да приложите друг пилинг.
  • Продължете това в продължение на 8-10 седмици.
  • След това прилагайте пилинга веднъж месечно като поддръжка (ако кожата ви няма негативна реакция, т.е. зачервяване, парене), за да постигнете максимални резултати.

8.СЛЕД ПИЛИНГ С ГЛИКОЛОВА КИСЕЛИНА ЗА ЛИЦЕ

гликолова киселина

  • Не правете упражнения и не предизвиквайте изпотяване в продължение на 2 часа след пилинга.
  • Не използвайте ексфолиращи скрабове 3-5 дни след пилинга.
  • Не използвайте ретинол (витамин А) 48 часа след пилинга.
  • Нанесете дневен овлажнител или дневен/нощен крем 2 пъти на ден, както обикновено.
  • Не търкайте, чоплете или драскайте кожата. Това може да причини дразнене.
  • Не носете фон дьо тен 12 часа след пилинга.
  • Нанасяйте слънцезащитен крем, SPF 15-30+ всеки път, когато излизате навън.

Рзкажете ни в коментари дали вие сте използвали гликолова киселина за лице или сте си правили химичен пилинг с нея и дали сте останали доволни от резултата .

Прочетете още в нашия блог:

Хума – съкровище от земните слоеве. Маски с хума

Какво представлява ултразвукова шпатула за лице?

8 домашни маски за лице против бръчки

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *