Масло от авокадо за лице и коса полезно ли е ?

масло от авокадо

Маслото от авокадо не е само за готвене.

Ето ползите от маслото от авокадо за вашата кожа и коса – плюс съвети, препоръчани от експерти за използването му.

Масло от авокадо за вашата кожа и коса

Всички знаем, че авокадото е идеално за приготвяне на вкусен и здравословен тост за закуска.

Кремообразният зелен плод също е пълен с хранителни вещества, които могат да укрепят сърцето ви, като същевременно осигуряват множество ползи за грижа за кожата.

Но авокадото не само помага на кожата ви отвътре навън. Приложено като масло, подхранва и отвън навътре.

„Устните и локални форми на авокадо работят за ползите за кожата и косата“, казва Стейси Чименто, доктор по медицина, сертифициран дерматолог в Riverchase Dermatology в Маями. „Мастните киселини, витамините D и E и бета каротинът в маслото от авокадо помагат за овлажняване и подхранване на кожата и косата.

Знаейки, че маслото от авокадо може да подобри здравето на кожата и косата ви е едно.

Разбирате как да го използвате – направо от бутилката, която използвате за готвене?

Като съставка в продукт за грижа за кожата? — е съвсем друго нещо.

Тук четирима дерматолози описват подробно всичко, което трябва да знаете за невероятните ползи за красотата на маслото от авокадо, включително на кого е от полза и как точно да го използвате.

Какво е масло от авокадо ?

Маслото от авокадо е точно това, което звучи: масло от любимата на всички съставка гуакамоле.

„Авокадото расте целогодишно в умерен климат като Калифорния, а маслото от здравословните плодове е пълно с антиоксиданти и ненаситени мазнини“, казва Ава Шамбан, доктор по медицина, сертифициран дерматолог със седалище в Лос Анджелис.

Маслото от авокадо също е малко уникално по начина, по който се получава.

„За разлика от много масла, които се извличат от семена, маслото от авокадо се извлича от пулпата на авокадото“, казва Дженифър М. Сегал, доктор по медицина, сертифициран дерматолог и основател на Metropolitan Dermatology Institute в Хюстън.

Хранене с олио от авокадо

Маслото от авокадо се пресова от самия плод на авокадо и съдържа около 60 процента масло, според д-р Чименто.

Ето хранителните вещества и дневните стойности (DV) в една супена лъжица (14 грама) масло от авокадо:

Калории: 124

Протеин: 0 g (0 процента DV)

Мазнини: 14 g (18 процента DV)

Наситени мазнини: 1,6 g (8 процента DV)

Въглехидрати: 0 g (0 процента DV)

Фибри: 0 g (0 процента DV)

Захари: 0 g (0 процента DV)

Масло от авокадо ползи за лицето и тялото

Няма недостиг на изследвания за ползите от яденето на авокадо – и не само за косата и кожата ви. Вземете, например, проучване, публикувано в Journal of Nutrition през 2020 г.

Установено е, че диета с умерено съдържание на мазнини с едно авокадо на ден може да намали нивата на окислените липопротеини с ниска плътност (LDL холестерол) при възрастни – „лошия“ тип. И това е свързано с намаляване на малки, плътни LDL. И двете са свързани с коронарна артериална болест.

Е, благодарение на богатството си от хранителни вещества, маслото от авокадо е особено добро за вашата коса и кожа

Като начало, той е пълен с мощни антиоксиданти.

„Той съдържа висок процент витаминни кофактори, включително E, C, A, B6, ниацин [B3], калий и магнезий, които подхранват, смазват и овлажняват“, казва д-р Шамбан.

Защо трябва да използвате масло от авокадо за лице ?

масло от авокадо за лице

Следните седем предимства са добро място за начало.
Добавете влага
Овлажняващите способности на маслото от авокадо са върховни, благодарение на съдържанието на мастни киселини.

„Високата концентрация на мастни киселини е това, което го прави супер омекотяващ, запечатващ влагата за кожата, скалпа и косата“, казва д-р Шамбан.

По-специално олеиновата киселина спомага за задържането на влагата.

„Той е в състояние да проникне в роговия слой [най-външния слой] на повърхността на кожата ни, както между клетъчните пространства – вътреклетъчно – така и вътре в клетките – вътреклетъчно – като помага за попълването на кожата“, обяснява д-р Шамбан.

Роговият слой се състои от епидермални клетки и хоросан, който е направен от различни видове липиди, обяснява тя.

„Когато няма достатъчно хоросан, кожата изсъхва и клетките се отделят, образувайки пукнатини, които създават нарушена бариерна функция“, казва д-р Шамбан. „Богатите на липиди продукти, като масло от авокадо, могат да помогнат да работи като „спакет“, запълвайки и запечатвайки тези пукнатини.

Борба с възпалениата

Зачервенатаи лющеща се кожа са признаци на възпаление. Въпреки че причините са различни, този сравнително прост продукт може да помогне за лечението му.

„Авокадото също е добро за възпаление на кожата“, казва Дебра Джалиман, д-р, сертифициран дерматолог, асистент по дерматология в Медицинския факултет Икан в планината Синай и автор на Skin Rules.

Борисе с признаците на остаряване

Има вероятност да се сблъскате със свободните радикали в ежедневието си. Тези нестабилни молекули имат потенциално увреждане на вашите клетки, включително кожата ви. Маслото от авокадо може да противодейства на това увреждане.

„Той съдържа витамин Е, който блокира свободните радикали от тялото и това спомага за забавяне на процеса на стареене“, казва д-р Джалиман.

Чрез намаляване на оксидативния стрес (дисбаланс между свободните радикали и антиоксидантите), маслото от авокадо може да намали бръчките, казва тя.
Лекувайте екзема
Хората с изключително чувствителна или реактивна кожа може да искат да посегнат към маслото от авокадо.

„Поради своите противовъзпалителни свойства, може да работи добре за някой, който има екзема или себореен дерматит“, казва д-р Джалиман, добавяйки: „Помага за заздравяването на суха, раздразнена кожа“.

Предотвратете увреждане от слънцето
Ниацинът (известен още като витамин B3) е свързан със способността му да предпазва кожата от UV-индуцирано увреждане от слънцето. Маслото от авокадо е с високо съдържание на това ключово хранително вещество.

Витаминът може дори потенциално да помогне за възстановяване на ДНК, въпреки че проучванията за това са правени предимно в лабораторни клетки или животни. Малцина включват хора, а по-малко все още включват хора, използващи локален ниацин. В крайна сметка: считайте това за констатация, която се нуждае от много повече изследвания, за да го подкрепите.

Намалете артрита

Артритът е болезнено състояние, което има тенденция да се влошава с възрастта. Засяга 23 процента от всички възрастни американци.

Може ли авокадото да помогне? Твърде рано е да се каже, но ранните изследвания предполагат възможност.

Проучване, публикувано през 2019 г. в The Journal of Applied Oral Science, разглежда ефекта върху плъхове с индуциран артрит.

След като бяха хранени със съединения от авокадо и соя в продължение на няколко седмици, те изпитаха подобрение във възстановяването на пародонталните тъкани, които обграждат и поддържат зъбите.

Разбира се, проучването е проведено върху плъхове, така че констатациите не са пряко приложими за хората. Освен това изследователите хранели животните с авокадо; те не са тествали масло от авокадо и не са тествали продукта върху кожата на плъховете.

Необходими са допълнителни изследвания, преди експертите да могат да препоръчат масло от авокадо за артрит.
Къде да намерите масло от авокадо за кожа и коса
Разходете се по пътеката с масло и оцет на местния магазин за хранителни стоки и ще намерите бутилки и буркани с масло от авокадо за готвене. Вземете един следващия път – ще работи чудесно на кожата ви.

Точно така: не е нужно да харчите купища пари за козметични продукти, наситени с авокадо.

„Можете да използвате същото масло от авокадо, което използвате за готвене и нанасяте директно върху кожата или косата, или да го смесвате с други продукти за красота“, казва д-р Чименто.

Колкото и лесно да е да пазарувате за масло от авокадо, има някои неща, които трябва да търсите, преди да купите.

„Най-добрият вид масло от авокадо, което да търсите, е екстра върджин, студено пресовано и нерафинирано“, казва д-р Джалиман.

Маслото ще изглежда тъмнозелено и може да има лека, сладка миризма. „Ако искате да използвате масло без мирис, тогава ще трябва да изберете рафинираната версия“, казва д-р Джалиман.

(Нерафинираните масла са напълно филтрирани, докато рафинираните са филтрирани и често третирани, за да се премахнат миризмата и цвета им.)

Разбира се, не е нужно да играете на химик за грижа за кожата във вашата кухня. Много продукти за грижа за кожата сега идват с масло от авокадо като добавена съставка. Д-р Чименто казва, че маските по-специално включват масло от авокадо.

Д-р Джалиман препоръчва кремообразната терапия за очи на Kiehl с авокадо.

Просто знайте, че вероятно ще платите повече за тези продукти, отколкото голямата бутилка олио, която можете да получите в хранителния магазин.
Кой може да използва масло от авокадо?
Въпреки че авокадото като годен за консумация плод е чудесно допълнение към всяка диета, хората, които го използват единствено за ползите за грижата за кожата му, може да спрат да обмислят първо своя тип кожа.

„Не го препоръчвам за мазна или склонна към акне кожа“, казва д-р Джалиман. „Това е комедогенно [запушване на порите], така че се предпочитат по-леките масла.“

Тя също така препоръчва да стоите далеч от маслото от авокадо, ако имате мазен скалп, защото е по-тежко масло.

Но ако имате суха или дехидратирана кожа или коса, овлажняващите ползи от маслото от авокадо може да са точно това, което лекарят е поръчал.

„Маслото от авокадо е изключително добро за суха кожа с ниски нива на производство на себум или нарушаване на действителния рогов слой“, казва д-р Шамбан.

(Опитайте тези храни за кожата за суха кожа.)
Как да използвате масло от авокадо върху кожата си
Точно както авокадото е универсална добавка към ястията, маслото от авокадо е чудесно допълнение към вашия режим за грижа за кожата.

Д-р Джалиман предлага да добавите няколко капки към вашия овлажнител за лице или лосион за тяло, които след това можете да намажете върху влажна или суха кожа.

„Можете да нанесете малко веднага след душ“, казва тя. „Това ще помогне да се заключи влагата в кожата си.“

И ако сте фен на етеричните масла, имате късмет, казва д-р Шамбан.

„Авокадото е страхотен носител, така че може да се смесва с етерични масла за лечение на коса, скалп или тяло. Маслата от мента или лавандула работят добре, като се използват около четири до пет капки етерично масло на всяка унция масло от авокадо“, казва тя.

(Вижте тези етерични масла за повдигане на настроението за моментално събуждане.)
Как да използвате масло от авокадо върху косата си
„На пазара има страхотни продукти както за коса, така и за скалп с масло от авокадо, така че не винаги е необходимо да се насочва към пътеката за продукти или пътеката за готвене над пътеката за красота“, казва д-р Шамбан.

Ако искате да направите домашно лечение, можете да нанесете масло от авокадо директно върху скалпа и да масажирате с възглавничките на пръстите си. „Това ще помогне за кръвообращението, успокояване, успокояване и дори пърхот“, казва тя.

За хората, които искат да използват чисто масло от авокадо като лечение за увредена коса, д-р Чименто препоръчва следното:

масло от авокадо за коса

Загрейте малко количество чисто масло от авокадо в кана с гореща вода.
Нанесете масло от авокадо върху скалпа.
Масаж.
Можете да използвате масло от авокадо като третиране без намеса или като интензивно изплакващо средство; просто измийте с шампоан, когато сте готови, ако не искате да го оставяте вътре (или ако сте склонни да имате по-мазна коса).

Прилагането на масла от авокадо и подобни масла за коса като овлажняваща маска върху кичурите след удар в басейна е нещо, което Дженифър Сегал, д-р, сертифициран дерматолог и основател на Metropolitan Dermatology Institute, обича да прави.

„Като плувец съм обсебена от маслото за коса, което подхранва кутикулата и придава блясък и сила на косата – особено косата, която е била стресирана от слънце, сол, хлор или оцветяващи процедури“, казва тя.

(Уверете се, че знаете тези улики за здравето на косата.)

Има ли някакви недостатъци при използването на масло от авокадо?


олио от авокадо

Ако сте особено предразположени към обриви, тежестта на маслото от авокадо върху предразположената ви към акне кожа може да надхвърли полезните му хранителни вещества.

„Като общо правило, по-оклузивните масла не са идеални за кожа, която вече е мазна и склонна към акне“, казва д-р Сегал.

Въпреки това може да е полезно да разберете защо избухвате.

„Ако пробивите се дължат по-скоро на чувствителна кожа, отколкото на класическо акне [което произхожда от запушени пори], омекотяващият ефект може да бъде успокояващ и да подобри обривите“, казва тя. „При условие, че продуктът не съдържа парфюми или добавки, които изострят чувствителността на кожата.

Маслото от авокадо е склонно да не реагира, но е по-добре да се предпазите, отколкото да съжалявате.

„За да се сведат до минимум рисковете, е добра идея да направите тест за пластир, за да избегнете потенциално дразнене или алергични реакции“, казва д-р Чименто. „Нанесете малко количество върху кожата или скалпа, за да видите дали развиете реакция. Ако се появи реакция, незабавно спрете да използвате масло от авокадо.

Прочетете още :

Розовото масло – свойства, ползи и въздействие върху лицето и тялото

6 домашни хидратиращи маски за лице

7 домашно приготвени маски за лице с етерично масло от чаено дърво

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *